Veelgestelde vragen

Wilt u meer weten over Quacent, onze prefab houtbouw producten of het SIP panelen bouwsysteem? Bekijk dan ons overzicht met veelgestelde vragen.

Architectuur en ontwerp

Ja, nagenoeg ieder ontwerp kan in SIP gemaakt worden.

Op basis van een gemaatvoerde tekening in .pdf of .dwg formaat met doorsnedes en plattegronden is voldoende om een prijsindicatie te kunnen geven.

Wanneer uw ontwerp een definitief ontwerp (DO) is, gaan onze engineers aan de slag om uw ontwerp om te zetten naar een SIP tekening voor de fabricage van het SIP bouwpakket. Na controle in overleg met de architect/klant zal de fabriek het casco bouwpakket gaan produceren.


Bouwsysteem

  • SIP panelen: OSB4 (Norbord)
  • Constructief SIP: massief constructiehout GLT (Hasslacher)
  • Constructief: Glulam BSH (Hasslacher)
  • Al het hout is FSC of PEFC gecertificeerd.

Voor de isolatie wordt EPS of BASF NEOPOR gebruikt. Quacent NEOPOR GPS-schuimkern bevat een polymere vlamvertrager met een klasse B1 brandwerendheid classificatie – de hoogst beschikbare classificatie voor brandbare materialen.

Ja, het SIP bouwsysteem van Quacent wordt volledig constructief dragend en isolerend gefabriceerd. Het ontwerp wordt gecontroleerd door de constructeur en in overleg met onze engineers vertaald naar een volledig constructief bouwpakket.

EPS 100
114mm = 2,60 m²K/W
165mm = 4,00 m²K/W
210mm = 5,20 m²K/W
260mm = 6,70 m²K/W
310mm = 8,00 m²K/W

BASF NEOPOR
114mm = 3,14 m²K/W
165mm = 4,78 m²K/W
210mm = 6,20 m²K/W
260mm = 7,85 m²K/W
310mm = 9,49 m²K/W


Duurzaamheid

Quacent’s SIP bouwsysteem bestaat uit een harde polyurethaankern. Deze kern is vezelvrij en dus kunnen er geen vezels vrijkomen in de binnenruimtes. De panelen worden in een gecontroleerde omgeving geproduceerd en daardoor vindt er op de bouw geen chemische reactie plaats tussen de componenten en komen er ook geen stoffen vrij zoals methyleendifenyldi-isocyanaat (MDI). Formaldehyde is een kleurloos gas wat veel gebruikt wordt in cosmetica, meubelbekleding, lijmen en andere materialen. In natuurlijk onbehandeld hout zit Formaldehyde waardoor bij gebruik van hout zoals OSB deze waarde nooit lager kan liggen dan de altijd aanwezige natuurlijke waarde. Concreet is in OSB een minimaal gehalte van formaldehyde aanwezig. Deze genoemde waarde mag niet hoger zijn dan 8 mg HCHO/100 gram. De OSB/4 platen van Quacent hebben een minimale concentratie en een formaldehyde gehalte van < 2,0 mg/100 gram.

Ja, het bouwsysteem heeft diverse ISO-certificeringen, Passive House Component certificering, FSC en een PEFC-certificering. Verder is het gebruik van OSB en EPS/Neopor duurzaam omdat dit volledig recyclebare materialen zijn, als ook het FSC & PEFC gecertificeerd hout.


Luchtdicht en damp-open

Het Quacent SIP Bouwsysteem is damp-open. Damp-open betekent dat de waterdamp in de lucht, tijdens het transport door een constructie, weinig weerstand ondervindt van de materiaallagen. Daardoor vindt er een gemakkelijke damptransport plaats. Bij een damp-open bouwsysteem is er geen gevaar voor het doorboren van een dampremmer en treden er geen problemen op zoals een inwendige condensatie. Bij een goede luchtdichtheid worden ongewenste luchtstromen via de constructie geblokkeerd. Bij een slechte luchtdichting heb je ongecontroleerd warmteverlies.

Luchtdichtheid en een goede ventilatie gaan hand in hand. Door uitstekende luchtdichte eigenschappen van het bouwsysteem is het van belang om een goed gecontroleerd ventilatiesysteem aan te brengen. Door een gecontroleerd systeem voor ventilatie aan te brengen wordt de binnenluchtkwaliteit in alle ruimten verzekerd en in combinatie met een gecontroleerd luchtvochtigheidssysteem kan dit een leefomgeving zonder huisstofmijt opleveren. Wij raden een mechanische ventilatie met warmte terug winning (WTW) aan. Deze systemen oeren gecontroleerd gezonde buitenlucht aan en door de functie van WTW wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken en overgebracht op de toegevoerde lucht.


Wilt u meer informatie of advies over SIP panelen?

Advies aanvragen ›